Bio jednom dječak s veoma lošom naravi. Njegov otac dao mu je punu vreću čavala i rekao mu da svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan čavao u ogradu.

Prvog dana dječak je zakucao trideset i sedam čavala u ogradu. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci on je naučio kontrolirati svoj bijes i broj ukucanih čavala se smanjivao. Otkrio je da je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati čavle u ogradu. I tako je došao dan, tijekom kojeg cijelog dana nije pobjesnio. Rekao je to svom ocu, a on mu je odgovorio da svakoga dana u kojem uspije kontrolirati svoje ponašanje, da iz ograde iščupa po jedan čavao.

Dani su prolazili i jednoga dana dječak je bio u stanju pohvaliti se svom ocu da je počupao sve čavle. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde. Tada je rekao: „Dobro si to uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikad neće biti ista. Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Možeš čovjeka ubosti nožem i izvući nož i poslije toga nije važno koliko puta kažeš da ti je žao, rane ostaju.

Zato dobro pazi i trudi se koliko god možeš obuzdavati svoj bijes, jer upravo je on izvor mnogih nesporazuma, mržnje među ljudima, a u konačnici može te koštati i prijatelja.“ POUKA: Verbalna rana je isto toliko bolna kao i tjelesna. Prijatelji su zaista vrlo rijetki dragulji, oni čine da se smiješiš, ohrabruju te da uspiješ u nečemu, oni su spremni da te saslušaju, da podijele tvoj bol, imaju lijepe riječi za tebe i uvijek im je srce otvoreno za tebe. Potrudi se ne napraviti rupe u ogradi svojih prijatelja.

 

ZRNCA MUDROSTI:

OSJEĆAJNI RAZVOJ

Preuzima odgovornost za svoje osjećaje, trudi ih se kontrolirati i izražavati na prikladan način. Prema drugim ljudima se odnosi s empatijom, razumijevanjem, poštovanjem i podrškom.

IZVOR: http://poucne-price.blogspot.hr/