Programski ciljevi

IPI detaljno razrađuje programske ciljeve: odgojne, obrazovne i razvojne (funkcionalne)...

 

Programski ciklusi

Ako stupovi predstavljaju prostornu, ciklusi predstavljaju vremensku dimenziju organizacije programa...

 

Shema napredovanja

U postojeću shemu IPI unosi neke izmjene kako bi napredovanje izviđača bilo ne samo brže i jednostavnije...

 

Programske aktivnosti

Okosnica IPI-ja su detaljno razrađene programske aktivnosti: Izazovi, Misije, radionice i projekti...

 

Programske zone

Da bi se dodatno olakšalo planiranje raznovrsnog i uravnoteženog programa, aktivnosti su razvrstane u zone...

 

Simbolički okvir

Uz preuzimanje u svijetu tradicionalnog simboličkog okvira "Knjige o džungli" za dobnu kategoriju vučića, za poletarce...

 

Programske sekcije

Programska sekcija svojevrsna je "dječja republika" sa svojim "lokalnim samoupravama" - radnim skupinama...

 

Programski materijali

Raznovrsni programski materijali najvažniji su oslonac u radu, kako voditeljima, tako i izviđačima...

{tip Iskustveno učenje:: IPI ne dopušta predavanje kao način rada i dosljedno upozorava: "ako liči na školu, to nisu izviđači!". Igra i praktičan rad su jedino pravo izviđačko učenje. Ne odnosi se to samo na usvajanje jednostavnih znanja i vještina, nego još više na svladavanje onih pravih, životnih vještina koje se stječu dugim nizom izviđačkih godina. IPI upućuje na to da je najbolji način da se nešto nauči - pokušavati, griješiti, učiti na greškama i ponovno pokušavati. Voditelji trebaju znati da je pravo na grešku ograničeno samo sigurnošću i dobrobiti samih izviđača. Jedini način da od izviđača dobijemo samostalnost i odgovornost je da im kontinuirano dajemo priliku da samostalnost i odgovornost vježbaju i pokažu. }

 

Iskustveno učenje

IPI ne dopušta predavanje kao način rada i dosljedno upozorava: "ako liči na školu, to nisu izviđači!". Igra i praktičan rad...

{/tip}

 

Programski stupovi

Programski stupovi; Znanje, Vještine, Iskustvo, Mudrost i Kompetencije, predstavljaju organizaciju...

 

Skautska metoda

IPI inzistira na punoj primjeni Skautske metode u svim dobnim kategorijama. Bez Skautske metode nema izviđaštva...

 

Metoda PPPP

Planiraj - Pripremi - Provedi - Procijeni ili skraćeno PPPP je metoda koja se provlači kroz sve programske aktivnosti...

Na prvi pogled, IPI donosi hrpu novih pojmova i to nekome možda može izgledati zbunjujuće. Međutim, i sada kad objašnjavate nekome tko ne zna ništa o izviđačima sve naše družine, jata, patrole, listove, letove, izazove, vještine, vještarstva, specijalnosti... ne izgleda baš jednostavno. Pa ipak, snalazimo se bez problema, zar ne? Tako će biti i s IPI-jem nakon samo malo navikavanja.

Prvo, neke stvari ne mijenjaju se uopće ili tek neznatno. Prije svega, to su programski sadržaji - sve ono što smo do sada radili, radit ćemo i dalje. Sva ona izviđačka znanja i vještine koja su nam do sada bila važna, i dalje imaju središnje mjesto u programu. IPI nije "nešto potpuno novo i potpuno drugačije", IPI je samo bolja organizacija postojećeg.

Dakle...

 

Što se (kad bolje pogledamo) ne mijenja?

Programske zone - i do sada smo se, uz "klasične" izviđačke, bavili i sportskim i kulturnim aktivnostima, i kvizovima, i aktivnostima upoznavanja zajednice... a sada su samo te aktivnosti razvrstane u programske zone radi lakšeg planiranja i pripreme programa.

Izazovi - nisu ništa drugo nego detaljno razrađene programske aktivnosti kakvih je svaki dobar voditelj do sada pripremio i proveo na desetke, ako ne i stotine. Cijela ideja je u tome da se to organizira i međusobno dijeli.

Programski stupovi - do sada smo to zvali opći i posebni program, a sada dajemo malo zvučnija imena i dodajemo neke nove.

Programski stup Vještine - tj. vještine, vještarstva, specijalnosti - sve ostaje praktički isto, uz više izbora i praktičnije oznake.

 

Što se mijenja, ali u suštini ostaje isto?

Programski stup Znanje - je ustvari reorganizirana varijanta letova i listova. Tamo se svaki stupanj sastojao od uvjeta iz 14 područja, ukupno više od 100 uvjeta po svakom stupnju. Sada imamo stupnjeve po područjima kako bi izviđači lakše i brže napredovali, a uz to i bolje svladavali program. Osim toga, uvjeti su razvrstani logičnije u programske stupove, npr. odgojni uvjeti u stup Mudrost.

Etape - su na neki način zamjena za letove/listove/izazove. One obuhvaćaju sve programske stupove i stvaraju jednu cjelinu.

Programski ciljevi - i do sada smo ih imali, ali sada su daleko razrađeniji.

 

Što bi se trebalo promijeniti?

Ovdje mislimo na stvari koje u svijetu postoje već više od 100 godina, a kod nas su (uz časne iznimke) nedovoljno poznate ili zanemarene. Jedna od najvažnijih uloga IPI-ja je to promijeniti.

Skautska metoda - uči se doduše na svim tečajevima, ali koliko se stvarno u praksi primjenjuje... o tome više u blogu. IPI dosljedno inzistira na punoj primjeni Skautske metode. To se posebno odnosi na:

Patrolni sustav - na pravi skautski način koji ima svoju odgojnu ulogu kao edukacija za demokratsko građansko društvo, za razliku od...

Uloga odraslih - odgojna, mentorska, usmjeravajuća, motivirajuća, podupiruća...

Simbolički okvir - kao jedan od elemenata Skautske metode, do sada je najblaže rečeno bio podcijenjen. IPI donosi potpuno razrađen zajednički simbolički okvir, kao i simboličke okvire svih dobnih kategorija.

A tu je još i:

Rad u sekcijama - nije doduše nepoznat kod nas, ali se koristi u premalo udruga.

 

A što je potpuno novo?

Programski ciklusi - ideja preuzeta od interameričke regije WOSM-a - velika pomoć voditeljima u planiranju i pripremi programa, a ujedno i vrijedan odgojno-obrazovni alat.

Metoda PPPP - ideja preuzeta od irskih skauta, još jedan vrijedan odgojno-obrazovni alat.

Shema napredovanja - naravno, imali smo je i do sada, ali nova bi trebala donijeti veću motivaciju izviđačima i lakši rad voditeljima.

Programski stup Mudrost - usmjeren na odgojne ciljeve programa, nadogradnja je na ideje razvijene u mnogim suvremenim skautskim programima: interameričkom, irskom, portugalskom...

Programski stup Kompetencije - osnovna ideja potječe od francuskih skauta - pružiti starijim dobnim kategorijama nešto konkretno za buduću karijeru, ali mi idemo jedan veliki korak dalje.

Programski stup Iskustvo - namijenjen poticanju i nagrađivanju aktivnosti izviđača, još jedna naša posebnost.

 

Promjenu koju donosi IPI najlakše je slikovito opisati ovako: izviđački program možemo zamisliti kao predivnu planinu u kojoj bi mogli uživati mnogi, ali strma je i teška, dostupna samo najboljima. IPI u tu planinu unosi staze i rukohvate koji omogućuju i onima koji nisu stari i iskusni izviđači da se popnu i dožive je u potpunosti. Planina ostaje ista, sve njene čari su i dalje tu, samo sada njene vrhove mogu doživjeti i oni koji su se prije morali zadovoljiti samo dolaskom do podnožja.

I to je jedan od naših najvažnijih ciljeva - pružiti izviđaštvo svima!

IPI je odobrilo

MZOS

 

IPI podupire WOSM

MZOS

Radovi u tijeku

MZOS

 

Rekli su

Program koji je napisan za današnje vrijeme i današnju djecu te ga iz tog razloga SVI članovi odreda jako brzo prihvate.

Davor, OI Suvara

Program prilagođen djeci i njihovim potrebama. Svatko može izabrati sa svojom generacijom (patrolom) što ih zanima i to raditi uz pomoć voditelja. Brže vrednovanje i nagrađivanje odabranog i usvojenog znanja, timski duh, učenje na pogreškama.

Tomislav, UIP Mihaljevica

Voditeljima je rad olakšan zbog zbog same ideje rada u timu, a novosti koje se uvode vrlo pozitivno djeluju i na članove i na voditelje. Smatram i da je program vrlo dobro prilagođen današnjim naraštajima, ali i pruža veću mogućnost individualnog napredovanja kroz provedbu ne samo posebnog, već i općeg programa.

Filip, OI sljeme