Programski ciljevi

IPI detaljno razrađuje programske ciljeve: odgojne, obrazovne i razvojne (funkcionalne)...

 

Programski ciklusi

Ako stupovi predstavljaju prostornu, ciklusi predstavljaju vremensku dimenziju organizacije programa...

 

Shema napredovanja

U postojeću shemu IPI unosi neke izmjene kako bi napredovanje izviđača bilo ne samo brže i jednostavnije...

 

Programske aktivnosti

Okosnica IPI-ja su detaljno razrađene programske aktivnosti: Izazovi, Misije, radionice i projekti...

 

Programske zone

Da bi se dodatno olakšalo planiranje raznovrsnog i uravnoteženog programa, aktivnosti su razvrstane u zone...

 

Simbolički okvir

Uz preuzimanje u svijetu tradicionalnog simboličkog okvira "Knjige o džungli" za dobnu kategoriju vučića, za poletarce...

 

Programske sekcije

Programska sekcija svojevrsna je "dječja republika" sa svojim "lokalnim samoupravama" - radnim skupinama...

 

Programski materijali

Raznovrsni programski materijali najvažniji su oslonac u radu, kako voditeljima, tako i izviđačima...

{tip Iskustveno učenje:: IPI ne dopušta predavanje kao način rada i dosljedno upozorava: "ako liči na školu, to nisu izviđači!". Igra i praktičan rad su jedino pravo izviđačko učenje. Ne odnosi se to samo na usvajanje jednostavnih znanja i vještina, nego još više na svladavanje onih pravih, životnih vještina koje se stječu dugim nizom izviđačkih godina. IPI upućuje na to da je najbolji način da se nešto nauči - pokušavati, griješiti, učiti na greškama i ponovno pokušavati. Voditelji trebaju znati da je pravo na grešku ograničeno samo sigurnošću i dobrobiti samih izviđača. Jedini način da od izviđača dobijemo samostalnost i odgovornost je da im kontinuirano dajemo priliku da samostalnost i odgovornost vježbaju i pokažu. }

 

Iskustveno učenje

IPI ne dopušta predavanje kao način rada i dosljedno upozorava: "ako liči na školu, to nisu izviđači!". Igra i praktičan rad...

{/tip}

 

Programski stupovi

Programski stupovi; Znanje, Vještine, Iskustvo, Mudrost i Kompetencije, predstavljaju organizaciju...

 

Skautska metoda

IPI inzistira na punoj primjeni Skautske metode u svim dobnim kategorijama. Bez Skautske metode nema izviđaštva...

 

Metoda PPPP

Planiraj - Pripremi - Provedi - Procijeni ili skraćeno PPPP je metoda koja se provlači kroz sve programske aktivnosti...

Želite pokrenuti novu izviđačku sekciju (ili više njih)? Evo kratki pregled koraka koje trebate poduzeti...

Da biste mogli raditi po programu "Izviđački Put Izazova", morate biti članovi Saveza izviđača Hrvatske, a to je u ovom trenutku moguće samo kroz registriranu izviđačku udrugu. Dakle, imate dvije mogućnosti:

 • varijanta A - osnovati izviđačku udrugu
 • varijanta B - priključiti se nekoj postojećoj izviđačkoj udruzi.

U slučaju da razmišljate o varijanti B, javite se uredu Saveza izviđača Hrvatske koji će vas uputiti na vama najbliže izviđačke udruge s kojima se onda trebate dogovoriti o suradnji.

Varijanta B naoko izgleda jednostavnija, ali varijanta A ima svoje prednosti, naročito što se tiče financiranja u lokalnoj sredini, i stoga je preporučamo. Trebate napraviti sljedeće, ovim redom:

1. Okupite zainteresirane odrasle i formirajte inicijativni odbor. Pokušajte odgovoriti na osnovna pitanja:

 • Tko su djeca i/ili mladi s kojima želite raditi? Na koliko njih možete računati? Kako im pristupiti?
 • Na koliko volontera možete računati za rad s djecom? Na koliko njih možete računati za logistiku i organizacijske poslove?
 • Od koga možete očekivati podršku? Škola, lokalna zajednica, crkva, poduzetnici...?
 • Kako osigurati prostor za rad?

Ako imate barem desetak djece i dvoje-troje odraslih i negdje se možete okupljati, dovoljno je za početak.

2. Javite se Savezu izviđača Hrvatske. Dogovorit ćemo sastanak na kojemu ćete nam predstaviti vaše želje i mogućnosti, a mi vama objasniti što trebate napraviti i kako vam Savez može pomoći. Bilo bi dobro da na sastanku budu i oni koji bi vas mogli podržati u budućem radu.

3. Kad se odlučite za osnivanje izviđačke udruge, okupite inicijativni odbor i dogovorite se o osnovnim detaljima: ime udruge, sjedište, znak, kada će biti osnivačka skupštine, plan rada i sl.

4. Savez izviđača Hrvatske će vam poslati šprancu statuta izviđačke udruge u kojoj samo trebate dopuniti podatke. Nema toga puno, to ćete začas napraviti. Naravno, možete nešto i izmijeniti ako mislite da je potrebno, ali onda se javite za konzultaciju.

5. Održite osnivačku skupštinu, izglasajte statut i donesite plan rada (ne treba biti kompliciran, dovoljno je samo jednostavno: npr. svibanj - formiranje udruge, lipanj - kolovoz - edukacija voditelja, rujan - promocija i prijem novih članova, početak rada itd. Detalje ćete razrađivati kasnije). Izaberite vodstvo / zakonske zastupnike.

Standardni dnevni red za osnivačku skupštinu:

 1. odluka o dnevnom redu
 2. izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika (oni koji potpisom potvrđuju da je zapisnik vjerodostojan)
 3. odluka o osnivanju udruge
 4. odluka o donošenju statuta
 5. izbor vodstva
 6. plan rada
 7. sve drugo što želite

6. Registrirate udrugu pri nadležnom tijelu. U vašem gradu/općini uputit će vas gdje treba podnijeti regsitraciju i koji su dokumenti potrebni (više o tome pogledajte u Vodiču za osnivanje udruge). Obično malo potraje dok oni ne izdaju rješenje. Provjerite ako nešto od toga treba donijeti na skupštini pa to imajte na umu.

7. Ne čekajući na njihovo rješenje, pošaljete SIH-u zapisnik s osnivačke skupštine i zahtjev za pristupanje Savezu.

8. SIH će vam poslati podatke za registraciju udruge koju ćete obaviti on-line.

9. Kad obavite registraciju, SIH će vam poslati podatke na koji račun trebate uplatiti članarinu (broj članova koje ste naveli u registraciji x 80 kn).

10. Po uplati, SIH vam šalje rješenje o registraciji. U prvoj godini svaka nova udruga ima status pridruženog člana. Za redovno članstvo potrebno je ispuniti programske uvjete, što je moguće tek nakon godine rada. Izviđačke udruge - pridružene članice Saveza imaju sva prava ista kao i redovne osim prava glasa na saboru Saveza.

11. Pošaljete zahtjev za pristupanje IPI-ju, a Savez vam pošalje pristupne podatke za IPI-web stranice.

12. Na ovim web stranicama ćete za početak moći (teoretski) naučiti sve što vam je potrebno za rad, a Savez će vas obavijestiti o terminima edukacije na kojoj ćete moći to isprobati i u praksi.

13. Kad naučite sve što vam treba, isplanirate i pripremite se, okupite djecu, razgovarajte s roditeljima i krenite na Izviđački Put Izazova!

 

Napomena: volonteri Saveza izviđača Hrvatske imaju iskrenu želju pomoći vam u pokretanju izviđaštva u vašoj sredini. Radimo na tome da ta pomoć bude svakim danom sve veća i konkretnija, ali molimo vas da imate na umu da to radimo volonterski, u svoje slobodno vrijeme i da smo jako ograničeni resursima koje imamo na raspolaganju. Stoga i brzina napredovanja nije onakva kakvu bismo osobno željeli. 

Ali, ono što možemo dajemo drage volje i od srca, sa željom da i vi dio svog slobodnog vremena posvetite djeci i mladima.

Oni nas trebaju!

IPI je odobrilo

MZOS

 

IPI podupire WOSM

MZOS

Radovi u tijeku

MZOS

 

Rekli su

Program koji je napisan za današnje vrijeme i današnju djecu te ga iz tog razloga SVI članovi odreda jako brzo prihvate.

Davor, OI Suvara

Program prilagođen djeci i njihovim potrebama. Svatko može izabrati sa svojom generacijom (patrolom) što ih zanima i to raditi uz pomoć voditelja. Brže vrednovanje i nagrađivanje odabranog i usvojenog znanja, timski duh, učenje na pogreškama.

Tomislav, UIP Mihaljevica

Voditeljima je rad olakšan zbog zbog same ideje rada u timu, a novosti koje se uvode vrlo pozitivno djeluju i na članove i na voditelje. Smatram i da je program vrlo dobro prilagođen današnjim naraštajima, ali i pruža veću mogućnost individualnog napredovanja kroz provedbu ne samo posebnog, već i općeg programa.

Filip, OI sljeme