Da ne kažete da sam uvijek kritičan, evo i jedne pohvale: s "prirodom" kao elementom Skautske metode mislim da nemamo nikakvog problema. Vjerujem da ako neka udruga možda i nema dovoljno izviđačkih aktivnosti u prirodi, tome su zasigurno uzrok neke objektivne okolnosti, a ne nedostatak razumijevanja koliko je priroda važna za izviđaštvo.

 

Ipak, nije zgoreg malo osvijestiti zašto je sve priroda važna.

 

Opširnije...

Izvidnica je na Izviđački Put Izazova krenula već prošlo ljeto, a do rujna ove godine sve bi trebalo biti spremno da im se na Putu pridruže i ostali koji to žele.

 

Počinjemo dakle s implementacijom IPI-ja, novog programa Saveza izviđača Hrvatske. No nećemo žuriti, ići ćemo polako i oprezno kako bismo u hodu mogli dobivati što više povratnih informacija i napraviti sve eventualno potrebne dorade i prilagodbe. Nije nam važno da novi program uvedemo brzo, nego da to napravimo dobro i kvalitetno.

 

Opširnije...

Što se aktivnosti tiče, u suštini tu nema ništa novoga. Sve ono što smo do sada radili radit ćemo i dalje, nadam se još bolje i još više. Ono što je bitno su Izazovi i Misije kao način da se voditeljima olakša izbor, planiranje i priprema aktivnosti.

 

Dakle, aktivnosti dijelimo na:

Opširnije...

Da se podsjetimo malo... ciljeve izviđačkog programa ostvarujemo radom u izviđačkoj sekciji u kojoj nastojimo postići onu pravu izviđačku atmosferu, tzv. život zajednice (engl. Group Life). A središnju ulogu u tom životu zajednice ima Skautska metoda. Bez nje jednostavno izviđači nisu izviđači već u najboljem slučaju nešto što izviđačima tek nalikuje. 

 

Opširnije...

Prošli put detaljno smo govorili o ciljevima izviđačkog programa, te zašto su oni važni zajednici, roditeljima, djeci i mladima... Međutim, uvijek treba imati na umu da djeca i mladi ne dolaze i ne ostaju u izviđačima kako bismo ih mi mogli odgajati i ostvarivati te ciljeve. Ne, oni su tu prije svega da bi se družili, zabavili i iskusili avanturu. Tek ako je to ispunjeno, onda možemo razgovarati o svemu ostalome.

 

Način na koji se to u skautizmu postiže je izviđačka sekcija. Izviđačka sekcija je zajednica vršnjaka, tj. djece odnosno mladih u istoj dobnoj kategoriji. Ujedno, izviđačka sekcija je i zajednica radnih skupina i voditeljskog tima.

 

Opširnije...